Збираємося у подорож: що можна взяти з собою на борт літака, як правильно спакувати рюкзак та які обмеження має ручна поклажа?

Подорожувати лоукостерами стає все доступніше і дешевше, якщо обмежитись лише одним рюкзаком. В цій статті ми разом з вами розбираємося що можна, а що неможна перевозити в ручній поклажі. Складаємо список обов’язкових речей, які потрібно взяти у подорож і вчимося компактно пакувати.

Норми розміру і ваги ручної поклажі

У кожної авіакомпанії свої обмеження, тож після покупки квитка обов’язково перевірте на сайті свого перевізника, які у них встановлені обмеження по вазі і габаритам ручної поклажі чи багажу, чи маєте ви додаткові бонуси, залежно від обраного вами квитка. Загальні норми перевезення передбачать від 40х30х20 см до 55х40х25 см. Вага може коливатись від 5 кг і до 10 кг.

На зоні реєстрації вас можуть попросити покласти свій рюкзак чи чемодан у спеціальну рамку. Ввійде – берете з собою на борт літака, не ввійде – доведеться здавати в багаж, при чому це скоріш за все буде за додаткову оплату. Що не менш важливо, доплата за багаж, за переліміт по вазі, чи габаритам на місці обійдеться вам дорожче, ніж за попередньою оплатою.

 

Правила перевезення їжі та алкоголю в ручній поклажі.

На борту літака вам люб’язно запропонують різні напої, нагодують і навіть не один раз, якщо переліт дуже довгий. Все це включено у вартість вашого квитка, або цю опцію можна замовити попередньо на сайті авіакомпанії. Якщо ви обираєте переліт лоукостером, то у вартість квитка, імовірніше за все, буде включена тільки вартість перельоту, а за всі додаткові послуги доведеться доплачувати і досить не дешево. У таких ситуаціях кмітливі мандрівники беруть їжу з собою. Підійде все, що не помнеться, не замастить вам речі і не швидко псується. Наприклад, яблука чи банани, бутерброди, печиво, шоколадки чи горішки. Йогурт, сири як брі чи інші пастообразні продукти вже підлягатимуть під категорію рідини і їх можуть попросити викинути при проходженні контролю.

Воду на борт літака брати заборонено, але ви завжди можете попросити склянку води у стюардеси і ніхто вам не відмовить.

Дитяче харчування дітям до 2 років дозволено брати в тих кількостях, скільки необхідно дитині на час польоту. Існують виключення, тому радимо детальніше читати про правила перевезення на сайті аеропорту країни, куди ви летите.

 

Заборонені предмети для перевезення в ручній поклажі

Рідини, аерозолі і гелі (різні косметичні засоби) можна везти в ручній поклажі, але тільки в ємностях до 100мл, які мають лежати в прозорому пакеті 20х20 см. На кожного пасажира підлягає лише один пакет. В деяких аеропортах ці норми дуже суворі, в деяких на розміри пакету можуть не звернути уваги.

Техніку як ноутбук, телефон планшет, фен чи електронні сигарети загалом перевозити можна, але існують виключення, які ліпше читати до кожної країни окремо.

Алкоголь в ручній поклажі підпадає під категорію рідини і теж допустимий в пляшечках до 100мл. Алкоголь куплений в дьюті фрі може бути більшого об’єму, але він обов’язково має бути в фірмовому пакеті і з чеком.

Ліки підпадають під категорію рідин і на них діють ті самі привали. Пігулки можна брати на борт літака, але для деяких може бути потрібен рецепт лікаря.

Гострі, ріжучі предмети перевозити неможна. Ніяких манікюрних наборів, розкладних ножів, блендер чи ковзани, виделку, спиці для в’язання, штопор і навіть ріг тварини – подібні речі вас попросять лишити в камері зберігання чи викинути в смітник.

Те саме стосується будь-якої зброї – перевозити неможна.

Для всіх інших речей існує базове правило: якщо річ не гостра і поміщається по габаритам в ручну поклажу, то її можна брати на борт літака.

Перед польотом все ж таки радимо почитати правило перевезення поклажі конкретно свого авіаперевізника, щоб бути спокійним за власні речі і не мати неприємностей в аеропорті.

 

Найнеобхідніші речі у подорожі: про що варто не забути і як не перевантажувати свій рюкзак.

Досить непроста задача: зібрати все необхідне і не перевантажити рюкзак. У цьому допоможе список, у який слід записати все, що може знадобитись у подорожі. Краще почати складати цей список за декілька днів до від’їзду, щоб згадати про все необхідне і мати змогу докупити те, чого не вистачає. При зборах не забудьте врахувати погодні умови та особливості клімату. Після того як список складений, розкладіть всі речі на підлогу, передивіться їх ще раз та заберіть те, що менш потрібне, наприклад, подумайте як замінити дві кофти однією універсальною, а футболку взяти таку, щоб можна було вдягнути під кофту, якщо буде холодно.

Для тих, у кого є travelbook, ця задача стає значно простішою. В блокноті є спеціальні checklist, які легко заповнити і проставити галочки навпроти всіх речей, коли вони вже складені в рюкзак. Досвід минулих поїздок буде дуже корисним, вони нагадають чого не вистачало минулий раз і що варто взяти з собою. Travelbook – це зручний блокнот-органайзер для ваших подорожей, всередині багато корисних табличок, порад і списків-нагадувань, є місця для ваших фото, пусті сторінки для нотатків та вражень від поїздки, зручні кишеньки для збереження пам’ятних сувенірів з кожної мандрівки.

Зберіть всі необхідні документи і перевірте ще раз перед виходом з дому. Краще заздалегідь роздрукуйте квитки на переліт і бронювання готелю, копію паспорта і страховку, на той випадок, якщо в іншій країні у вас не буде інтернету або він може пропасти.

Готівку радимо одразу брати у міжнародній валюті. Якщо є можливість, обміняйте трохи грошей на місцеві, бажано навіть мати пару купюр дрібними, щоб мати можливість оплатити проїзд і по приїзду не обмінювати в аеропорті по не дуже вигідному курсу.

Всі речі першої необхідності, гаджети, гроші і документи беріть у ручну поклажу, так вони в безпеці, коли багаж можуть раптово загубити. Зберігати всі документи дуже зручно в спеціальному портмоне чи водонепроникному чохлі, як тревел-кейс. Тревел-кейс збереже ваші документи, більшість з них мають спеціальні кишені для кожного документа, а порожнє місце нагадає вам, якщо ви про щось забули.

Тревел-кейс дуже класний і корисний подарунок всім, хто любить подорожувати. Обрати можна у нас на сайті, там вони представлені в різних дизайнах і кольорах.

Зміна їжі може вплинути на наш організм, потурбуйтесь про стандартні медичні препарати, які допоможуть нормалізувати ваш організм, візьміть звичні для себе противірусні засоби, так як в іншій країні буде важко знайти потрібний медичний засіб і такі покупки можуть суттєво вдарити по вашому бюджету.

Сподіваємося, ця стаття була корисна для вас. Діліться своїми лайфхаками під час подорожей в коментарях.